Cedars Oasis LCA – Bespoke Residential Development

Private Clients

Larnaca

Cedars Oasis LCA, is a Bespoke Residential Development located in the heart of the Historical Area of Larnaca, near the Ayios Lazaros Church and a mere 250m from the Seafront.

The Plot is a mere 500 sq.m with an angular shape. The Building is 4 Levels with a GF that caters to the Main Entrance Lobby & covered parkings. Comfortable 1 Bedroom Apt.’s of 56 sq.m & 2 Bedroom Apt.’s of 116 sq.m house the 1st, 2nd and 3rd Floors. The 4th Floor houses a Grand 1 Bedroom Penthouse Apt. of 72 sq.m with a large veranda and a Private Roof Garden on the 5th Floor with a 360 degree view of Larnaca.

Due to the Location & specific character of the Zoning (Archeological Zone), there were many restrictions and certain guidelines that needed to be followed. Simple lines were incorporated, materials choices blended with the surroundings & homage to the Ayios Lazaros Church was paid via the sandstone (with touches of black for contrast) coloured cladding look created by the cement panels incorporated into the Design that marry with the Fair Faced Plank Concrete Finish (all columns & ceilings), black steel beam perimeter, glass balustrades (for a non invasive fencing) and finally Screens that were custom Designed and Fabricated for the Project introducing this New Building addition into the chaotic and ever changing surrounding urban fabric.

The Structure is a conventional Concrete one with standard brick on the external perimeter, a ventilated facade with cement cladding panels envelopes the exterior, an internal gypsum cavity perimeter wall housing all of the electrical infrastructure paths, external slim thermal aluminium openings and concealed HVAC systems making the Project an A Rated Energy Efficient success.

Year of Construction

2021

Year of Design

2017

Size

770 sq.m.

Collaborations

Structural: N. Konnarides & Associates

Mechanical & Electrical: Coneng Consultants Engineers

Quantity Surveyors: G.M.Kapiris Consultants

Photo credits: Creative Photo Room

 

 

Share: